FEP - filatelistické elektronické příručky

Odpovědět
Jaroslav Paul
Administrátor FEP
Příspěvky: 4
Registrován: 07 dub 2017 08:40

FEP - filatelistické elektronické příručky

Příspěvek od Jaroslav Paul »

Filatelistické elektronické příručky pro specialisty (FEP)
Interaktivní, sofistikovaná a flexibilní soustava informací o tiskových deskách, typech a deskových vadách na známkách a aršících vydaných na historickém území Čech a Slovenska od doby vzniku Československého státu (1918) do současnosti.

Proč rozsáhlý projekt FEP ?

Letmé nahlédnutí do nedávné filatelistické historie vzbuzuje obavy co bude s tímto ušlechtilým koníčkem v blízké budoucnosti. V šedesátých letech (tam sahá moje paměť) bylo na území Československa stovky klubů, dnes jich přežívá jen několik, převážně v krajských městěch. Jejich členská základna se rovněž s postupujícími roky rchle snižuje. Z výmluvného hesla časopisu Filatelie "Filatelie...koníček i investice"se pozvolna slovo koníček vytrácí.
    Zamyšlení nad příčinami - bude jich několik, ale snad ty hlavní:
    • Rychlý vývoj komunikačních technologií poskytuje mladším generacím volnočasové aktivity na sociálních sítích a u PC her.
    • Ceny poštovného strmě stoupají a sestavit sbírku z nově vydaných emisí, včetně kuponů a ZSL není zrovna levná záležitost.
    • Chcete-li takovou sbírku následně prodat – tak jen s výraznou slevou oproti nominální ceně.
    • O generální sbírky novějších známek (po II. Světové válce) není příliš zájem, nabídka převyšuje poptávku, ceny jsou nevalné.
    Zatím naštěstí přetrvává zájem o známky klasické a exempláře sběratelských specialit. Co bude ale za deset, dvacet let ?! Prvořadým cílem tohoto projektu je propagovat právě specializované sbírání poštovních známek a ukázat, že filatelie není jen nudné kupování známek, ale činnost vyžadující kreativitu, trpělivost, vlastní iniciativu a komunikaci mezi sběrateli.

    Pro budování specializovaných, potažmo studijních sbírek je však největší překážkou nedostatek relevantních a kvalitních informací. V katalozích lze nalézt potřebné informace pouze ve velmi omezené míře, zpravidla jen k dílčí problematice známky, nebo aršíku. Podrobnější pak v odborných časopisech, veřeně dostupném časopise Filatelie, či Merkur revue a bohužel "pro vnitřní ptřebu" určené pro členy Společnosti sběratelů československých, potažmo knihtiskových známek v omezeném nákladu vydávaných zpravodajů, odborných statí, studií a studijních příruček.
    Kvalitním počinem jsou pak monografie vydané k některým z knihtiskových emisí, sérii Košické známky, či nejnovější publikace Ocelotisku z plochých desek.

    Všechny takto vydávané publikace jsou však omezeny řadou limitujících faktorů:
    • Neúplným, omezeným množstvím studijního materiálu (ač se na tvorbě podílí zpravidla skupina sběratelů, nemusí mít k dispozici veškeré varianty a odchylky).
    • Použitou technologíí k tisku publikace (výrazně ovlivňuje kvalitu vyobrazení DV, které jsou často bez doprovodného popisu ztěží rozeznatelné).
    • Rozsahem publikace, limitovaným finančními náklady, které nutí k publikování DV je s přívlastkem "významné DV", nebo "typické DV" (např. monografie Košické známky obsahuje pouze na 700 ilustrací, ač je identifikovatelné téměř každé ZP).
    • Zafixováním informace bez ohledu na následná zjištění (v některých publikacích jsou uvedeny neúplné, nebo mylné údaje, jež nelze napravit jinak než vydáním dodatků, které se již nemusí dostat ke správnému adresátovi).
    FEP žádná podobná omezení a limity nemají a poskytují řadu dalších výhod
    • jejich tvorba je založena na interaktivní spolupráci široké filatelistické veřejnosti s nepřeberným množstvím studijního materiálu,
    • vyobrazené DV jsou skeny originálu a lze je náhledem zvětšit tak, aby byly zcela zřetelné,
    • rozsah publikace, množství vložených vyobrazení, není omezen (např. u emise Košické známky je vloženo na 9000 obrázků),
    • přiručky jsou plně flexibilní, každé vyobrázení i informaci lze kdykoliv odstranit, opravit, cokoliv do příručky kdykoliv přidat,
    • vyhotovené obrázkové mapy umožní u řady vydání rychlejší identifikaci TD i ZP,
    • na fóru lze diskutovat o jakémkoliv problému o filatelii obecně i o jednotlivých vydáních, nalezených odlišnostech, markantech i DV,
    • prostřednictvím bezplatné inzerce lze poptávat chybějící exempláře do sbírek a naopak nabízet přebytky.
    Proč FEP ano !

    Vzhledem k situaci ve filatelistickém prostředí je nejvyšší čas umožnit každému zájemci a to zejména zájemci novému, který se teprve rozhoduje zda známky sbírat či ne a jakou formu zvolit, přístup k širokému množství informací a podnítit jeho zájem tím, že FEP:
    • umožní každému zájemci zdarma přístup k široké škále informací
    • usnadní a zrychlí identifikaci porovnávaných exemplářů,
    • doplní informace o DV, které nebyly z technických důvodů publikovány,
    • umožní vznik příruček k dosud nepublikovaným emisím,
    • umožní prodejcům podrobněji specifikovat své nabídky a kupujícím usnadní jejich nákup.

    ! Cena !

    Knižní vydání příruček v nabízeném rozsahu a kvalitě by - dovoluji si říci – přišlo zájemce na částku v desetitisících Kč.
    Zde jsou zdarma ! Přesto však, něco to stojí. Aby FEP náležitě a bezchybně fungovaly je nezbytná technická podpora a zejména hosting na internetu. Uznalým filatelistům, zejméma těm, kteří chápou penzum času obětovaného pro všechny, děkuji za finanční podporu Těm méně uznalým jen tak mimochodem – když pošlete jednou za rok stovku tak i za sto let budete v aktivech.

    A na závěr
    S povděkem přivítám jakýkoliv názor na tento projekt, který mne buďto ubezpečí v dobrosti konání, nebo přiměje, abych to "zabalil".

    Chcete-li s projektem pomoci pak klikněte: https://www.filateliecs.cz/podilejte-se


    JUDr. Jaroslav Paul
    vera
    Příspěvky: 1
    Registrován: 16 zář 2017 17:06

    Re: FEP - filatelistické elektronické příručky

    Příspěvek od vera »

    Máte to pěkný, ale chtěla bych vidět ty davy, které Vám s tím pomůžou. Každopádně fandím.
    Odpovědět